Langs de IJssel

Huub Stapel bezoekt de kettingbibliotheek in Zutphen

NPO 2 - zaterdag 9 september om 20:39

© Omroep MAX
Huub Stapel bezoekt in Langs de IJssel de bibliotheek van de Walburgiskerk in Zutphen. De leeszaal van de Librije ademt nog steeds een zestiende-eeuwse sfeer. In deze kettingbibliotheek werden de boeken vastgeketend om diefstal te voorkomen.

Huub Stapel hervat zijn reis over de Gelderse IJssel in Hoog-Keppel. Dit gebied is bekend om de winning en verwerking van ijzererts en de Keppelsche IJzergieterij in Laag-Keppel hield stand tot ver in de twintigste eeuw.

Langs de IJssel

In Dieren gaat Stapel in Langs de IJssel op bezoek in Hof te Dieren, een landgoed dat ooit toebehoorde aan Willem II en Willem III. Sinds 2004 is er een wijngaard. Die is ommuurd om een mild klimaat te creëren waarin de druiven beter gedijen. Na een bezoek aan een oud gemaal in Bronckhorst, dat tegenwoordig in gebruik is als galerie, bezoekt Stapel de Walburgiskerk in Zutphen, een van mooiste kerken van Nederland. Hij huisvest een van de oudste bibliotheken van het land: de Librije. Om diefstal te voorkomen werden de boeken vastgeketend.

Meer over