Langs de kust

Huub Stapel bezoekt Zandvoort in Langs de Kust

NPO 2 - zaterdag 10 september om 20:46

© Omroep MAX
Zandvoort was eigenlijk bedoeld om een badplaats voor de elite te worden. Het pakte anders uit. Huub Stapel laat in Langs de Kust deze ontwikkelingen zien. Ook ontmoet hij iemand die in de jaren 50 in een koloniehuis kon aansterken.

Aan eind van de negentiende eeuw begon men de Nederlandse kust ook te ontdekken voor ontspanning. De overheid streefde ernaar om voor elke laag van de bevolking een 'eigen' badplaats te creëren.

Zandvoort

In Zandvoort ging alles niet zoals gepland. Aanvankelijk was deze kustplaats bedoeld voor de elite, maar met de komst van de trein vonden ook andere bevolkingslagen een makkelijke weg naar deze badplaats. Na de oorlog kwamen er naast huizen en hotels, onder andere het racecircuit, een dolfinarium en strandpaviljoens.

Huub Stapel

In Langs de Kust laat Huub Stapel de ontwikkeling van de badplaats Zandvoort zien. Ook de vakantiekolonies, waar kinderen in de jaren 50 konden aansterken, krijgen aandacht. Stapel spreekt een 'bleekneusje' dat destijds in het koloniehuis St. Joseph verbleef.

Meer over