Langs de nieuwe zijderoute

Chinese invloeden in slotaflevering Langs de Nieuwe Zijderoute

NPO 2 - zondag 9 april om 20:20

© VPRO
In de laatste aflevering van hun ontdekkingsreis door de landen van Centraal-Azië maken Jelle Brandt Corstius en Ruben Terlou de balans op. Hoe gaan landen als Kazachstan en Pakistan om met de groeiende Chinese invloed? Je ziet het in Langs de Nieuwe Zijderoute.

De landen in Centraal-Azië hebben de onderdrukking van het Sovjettijdperk achter zich gelaten, maar vinden het duidelijk nog niet makkelijk om op eigen benen te staan.

Langs de Nieuwe Zijderoute

In de laatste aflevering van Langs de Nieuwe Zijderoute maken Jelle Brandt Corstius en Ruben Terlou de balans op van hun reis door het gebied, waar ze zagen hoe China via grote bouwprojecten zijn macht uitbreidt in landen als Kazachstan, Kirgizië en Pakistan.

Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius

In dit laatste land bouwt China voor veel geld een grote diepzeehaven. Deze kan een grote impuls geven aan de Pakistaanse economie, maar daar staat wel een prijs tegenover. Ook constateren Brandt Corstius en Terlou hoe oude tradities na de val van de Sovjet-Unie zijn teruggekeerd: een trend waar veel jongeren zich tegen verzetten.

Meer over