Langs de nieuwe zijderoute

Jelle Brandt Corstius spreekt met Oezbeekse bruiden in Langs de Nieuwe Zijderoute

NPO 2 - zondag 12 maart om 20:18

© Ruben Terlou
Niet alle tradities zijn even onschuldig, zo blijkt deze week wel in Langs de Nieuwe Zijderoute. In Oezbekistan ziet Jelle Brandt Corstius hoe bruiden zich voorbereiden op de verdrietigste dag van hun leven, en Ruben Terlou hoort over ontvoeringen door het Tadzjiekse leger.

De voormalige Sovjetrepublieken in Centraal-Azië staan nog niet zo lang op eigen benen. Deze landen kijken naar de toekomst, maar zoeken ook houvast in oude tradities die in de Sovjettijd vaak werden onderdrukt.

Langs de Nieuwe Zijderoute

In Langs de Nieuwe Zijderoute ziet Jelle Brandt Corstius hoe Oezbeekse bruiden zich voorbereiden op hun huwelijk. Voor de jonge vrouwen is hun trouwdag zeker niet de mooiste dag van hun leven, want vanaf dan heeft hun schoonmoeder het voor het zeggen en zien ze hun vader niet meer terug.

Ruben Terlou

Ruben Terlou is ondertussen in Tadzjikistan. Hier worden jonge mannen slachtoffer van ‘oblava’, een praktijk waarbij ronselaars jongens ontvoeren om te dienen in het leger. De bijbehorende ontgroeningsrituelen lopen soms fataal af, hoort Terlou van een rouwende moeder.

Meer over