Lara Croft: Tomb Raider: Actieheldin Angelina Jolie opent doos van Pandora

Lara Croft werd in de jaren 90 bekend dankzij het computerspel Tomb Raider. Later gaf Angelina Jolie op het witte doek vorm aan deze sexy archeologe.

Het functieprofiel dat de makers van de verfilming van de computergame Tomb Raider in gedachten hadden was vrij kort: Een sexy, jonge vrouw die ook met weinig kleding aan enigszins geloofwaardig door graftombes kan springen. Ze kwamen al snel uit bij de ambitieuze Angelina Jolie, een jonge actrice die een jaar eerder een Oscar had gewonnen voor haar rol in Girl: Interrupted.

Lara Croft: Tomb Raider

Als Britse archeologe Lara Croft komt Jolie een antiek object op het spoor dat de sleutel vormt tot de doos van Pandora, de mythische vervloekte schat van het kwaad. Het kunstvoorwerp valt echter in handen van de duivelse wetenschapper Jonathan Reiss. Wat volgt is een zinderend actiespektakel. Een deel van de opnames vond plaats bij de Angkor Wat-tempels in Cambodja.

Doorbraak

Hoewel Tomb Raider niet het uiterste van Jolies acteerkwaliteiten vergde, droeg de film bij aan haar doorbraak. Daarna volgden films als Alexander en Mr. & Mrs. Smith met haar latere man – en inmiddels alweer ex – Brad Pitt. De rest is geschiedenis. Ze speelde ook de hoofdrol in deel twee, Tomb Raider: The Cradle of Life. Deze film is morgen te zien. Afgelopen voorjaar kwam de reboot van Tomb Raider uit met Alicia Vikander in de hoofdrol.

Meer over:

Reageren