Layla M.

Moslima begint te radicaliseren

CANV - zaterdag 21 maart om 22:00

© © Pief Weyman. All rights reserved. / Cinemien
Layla voelt zich als tiener net als haar leeftijdsgenoten onbegrepen. Ze ontmoet de strenggelovige Abdel, wordt verliefd en houdt er steeds meer radicale gedachten op na.

Layla (Nora El Koussour) is een tiener zoals er zoveel rondlopen in Amsterdam-West. Layla – moslima, maar ook op z’n Amsterdams niet op haar mondje gevallen – voelt zich miskend, net als veel van haar leeftijdsgenoten.

Layla M.

Haar ouders begrijpen haar niet, haar leraren ook niet. Zelfs langs het voetbalveld, waar ze grensrechter is wanneer haar broer speelt, voelt Layla zich onbegrepen. Op één plek is ze wél op haar gemak: bij de streng religieuze Abdel (Ilias Addab) en zijn vrienden.

Layla trouwt met Abdel en sluit zich aan bij zijn radicale vrienden. In Layla M. zien we hoe die twee een nieuw leven opbouwen in Syrië. 

Inlevend vermogen

In Layla M. laat regisseur Mijke de Jong zien hoe Layla radicaliseert zonder daarbij uit het oog te verliezen wat ze is: een jonge vrouw, een puber nog. Met alle onzekerheid en opstandigheid die erbij horen.

De Jong vertelt niet een verhaal over Layla, ze vertelt Layla’s hele verhaal. Zo worden haar keuzes begrijpelijk voor de kijker. Een knappe prestatie.

Prijswinnaar

Layla M. kreeg veel waardering, ook buiten Nederland, en werd beloond met twee Gouden Kalveren. Hoofdrolspeelster Nora El Koussour won de prijs voor beste actrice.

Da's een beste binnenkomer: voor deze film had ze nog nooit geacteerd

Meer over