Le grand bain

Mathieu Amalric gaat schoonzwemmen in Le Grand Bain

NPO 3 - vrijdag 19 november om 23:10

© Studio Canal
In de tragikomedie Le Grand Bain doet een groepje mannen van middelbare leeftijd een gooi naar de wereldtitel synchroonzwemmen.

Bertrand kampt in Le Grand Bain met een depressie. Therapie, medicijnen, niets lijkt te helpen.

Mathieu Amalric

Totdat hij zich in Le Grand Bain aansluit bij een groepje mannen dat in het zwembad synchroonzwemlessen krijgt van voormalig wereldtopper Delphine (Virginie Efira). Ze zijn van middelbare leeftijd en hebben allemaal zo hun (psychische) problemen.

Maar ze vinden steun bij elkaar, en in het water voelen ze zich vrij. Het zelfvertrouwen dat ze daarmee opdoen, helpt hen ook in hun dagelijks leven.

Dat ze er niets van kunnen, deert de mannen niet: Bertrand (Matiheu Amalric) en zijn maten willen hoe dan ook meedoen aan de wereldkampioenschappen.

Le grand bain

De tragikomedie Le Grand Bain is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van een Zweeds synchroonzwemteam dat in 2007 meedeed aan het WK. Dat verhaal inspireerde meer filmmakers.

Ook het Zweedse Allt Flyter uit 2008 en de Britse film Swimming with Men uit 2018 zijn gebaseerd op de avonturen van het Zweedse mannensynchroonzwemteam. De Zweedse kerels deden niet alleen mee aan het WK: ze wonnen goud, al kwam dat voor een groot deel ook door een gebrek aan concurrentie.

Meer over