Let the Right One In

Griezelen met Zweedse vampiers

NPO 3 - zaterdag 4 juli om 00:40

© http://presse.silverline.tv
In de meeste vampierenfilms is het zaak de bloedzuigende monsters zo snel mogelijk een kopje kleiner te maken. In de Zweedse griezelfilm Let the Right One In zit het allemaal net even anders in elkaar.

De twaalfjarige Oskar wordt gepest op school. Ook in de buurt heeft hij geen vriendjes.

Let the Right One In

Aan Oskars eenzaamheid komt een einde als de mooie en mysterieuze Eli bij hem in de buurt komt wonen. Zij is anders dan alle kinderen, ze lijkt wel volwassener.

Oskar is meteen door haar gefascineerd en ze zijn in Let the Right One In al snel onafscheidelijk.

Oskar ziet Eli alleen als het donker is buiten. Ze kan niet tegen de zon, gaat niet naar school en eten doet ze ook al niet.

Dan ontdekt Oskar hoe het komt dat Eli volwassener lijkt dan haar leeftijdsgenootjes: ze is al tweehonderd jaar twaalf. Met andere woorden: Eli is een vampier.

Nederlands tintje

Let the Right One In is een verfilming van het gelijknamige jeugdboek van de Zweedse schrijver John Ajvide Lindqvist. Waar de meeste Hollywoodhorrorfilms het van de schrikeffecten moeten hebben, draait het in deze Zweedse griezelfilm vooral om de sfeer.

En die sfeer heeft een Nederlands tintje: het prachtige camerawerk is van de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema. Voor hem was deze film zijn internationale doorbraak.

Sinds het succes van Let the Right One In stond hij achter de camera bij blockbusters als Interstellar, Bondfilm Spectre en Dunkirk.

Meer over