Leven met een depressie in #jesuisdepri

Jan Kooijman volgt vijf jongeren die depressief zijn of waren. In deze eerste aflevering onder meer studente Anne. Ze is mooi, slim en heeft veel vrienden, maar niets is wat het lijkt: na een eetstoornis blijft ze depressief.
Een mooi koppie, veel vrienden en een hele toekomst voor zich: het leven lijkt Anne toe te lachen. Niets is minder waar: de studente dierengeneeskunde overwon een eetstoornis maar kampt sindsdien met depressieve klachten. Zij en nog vier andere jongeren delen in #jesuisdepri hoe het voelt om een depressie te hebben. Presentator Jan Kooijman volgt hen en spreekt ook met hun familie en vrienden over de impact van de ziekte. Die is bij Jynthe heel heftig: ze raakte op haar achttiende suïcidaal. Ze hoopt op een opname in een kliniek, anders ziet ze het leven niet meer zitten. Elwin deelt een hoopvoller verhaal: na mishandeling door zijn moeder zag hij jarenlang de zon niet meer. Door naar de boksschool te gaan, leerde hij met zijn gevoelens omgaan.

#trueselfie

De reportagereeks #jesuisdepri past in de #trueselfie-weken op NPO 3, waarmee de zender psychische problemen onder jongeren bespreekbaar wil maken. Maaike en Eleanor doen dat ook in dit programma. Eleanor legt uit hoe een moeilijke jeugd en de dood van haar moeder haar depressie voedden. Ook Maaike was al jong neerslachtig en uiteindelijk wilde ze een jaar geleden zelfs uit het leven stappen. Nu geeft ze haar leven nog één kans tijdens een opname in een kliniek voor psychotherapie.

Meer over:

Reageren