Life & cooking: Robert Verweij

Kok en vinoloog Robert Verweij probeert in de uitzendingen en op de website van Life & cooking kijkers te inspireren met betaalbare en makkelijke recepten. Wat zijn de populairste recepten van de website?

"De precieze getallen heb ik niet, maar volgens mij zijn het de hoofdgerechten die ik op zondag in de uitzending laat zien, die zijn heel betaalbaar en niet moeilijk. Maar omdat ik de gerechten speciaal en origineel probeer te maken, denken veel mensen dat het dan ook wel moeilijk zal zijn. Maar dat is dus niet zo, zo’n 99% van mijn recepten is goed te doen. Koken is een leuke hobby en geen noodzakelijk kwaad. Het moet geen tijd- en geldverslindende bezigheid worden, ik wil juist mensen inspireren."

In de uitzending laat je in korte tijd zien hoe een gerecht gemaakt moet worden, maar als mensen dit thuis proberen, blijkt het vaak toch een tijdrovende bezigheid…

"Op de website vermelden we altijd de tijd die in het echt nodig is. De handelingen, zoals snijden en mengen duren vaak maar een minuut of tien. Het kan voorkomen dat iets moet doorkoken of bakken, soms wel een uur. Veel mensen maken dan de fout door te zeggen dat ‘dit recept veel tijd kost’. Dat klopt dus niet. Je gaat toch niet staan kijken hoe bouillon trekt? Of hoe een cake bakt? Ruim lekker de keuken op, haal de vaatwasser leeg of lees in de tussentijd de krant. Koken is planning: op tijd beginnen en je tijd goed indelen."

Wat is je eigen favoriete recept en als vinoloog zijnde, welke wijn hoort daarbij?

"Goede asperges, mosselen en aardbeien, daar word ik echt blij van. Een lekkere appel/peren crumble uit de oven is altijd een succes. Heel makkelijk om te maken en daarbij dan een zoete Riesling uit Duitsland, dat is genieten. Maar de mooiste wijn/spijs combinatie als vinoloog blijft voor mij toch Stilton-kaas met gerijpte Port: een fantastische klassieker!"

Reageren