Lincoln

Daniel Day-Lewis wil de slavernij afschaffen in biografische film Lincoln

Paramount - maandag 6 november om 20:30

© DreamWorks
De Amerikaanse president Abraham Lincoln zoekt in 1865 naar een manier om de burgeroorlog te beëindigen, zijn land te herenigen en de slavernij af te schaffen. Benieuwd? Kijk naar de film Lincoln.

Dit biografische drama van Steven Spielberg vertelt over de laatste vier maanden uit het leven van de Amerikaanse president Abraham Lincoln.

Lincoln

De Amerikaanse Burgeroorlog was in volle gang en de zestiende president van de Verenigde Staten had te maken met verdeeldheid in de senaat. Desondanks verwierf hij steun voor een (voor die tijd) controversieel plan: de afschaffing van de slavernij.

Steven Spielberg

Regisseur Steven Spielberg is twaalf jaar bezig geweest met onderzoek voor Lincoln. Tijdens het filmen gedroeg hij zich iets anders dan normaal: hij sprak de acteurs aan bij hun personagenamen en droeg hij elke dag een pak. Dit deed hij omdat hij deel uit wilde maken van de ervaring van het recreëren van een stuk geschiedenis.

Daniel Day-Lewis

Lincoln wordt gespeeld door Daniel Day-Lewis, maar in eerste instantie had hij de rol afgewezen. Liam Neeson was een tijd aan het project verbonden, maar die besloot na het overlijden van zijn vrouw om de rol toch niet te spelen.

Daarom besloot Spielberg toch nog een poging te wagen om Day-Lewis te overtuigen, maar hij was niet de persoon die het uiteindelijk lukte. Leonardo DiCaprio had met Spielberg gesproken en wist Day-Lewis te overtuigen. Het is niet bekend hoe dat hem gelukt is.

Daniel Day-Lewis speelde de rol voortreffelijk en won een Oscar voor zijn vertolking. Hij werd daarmee de eerste mannelijke acteur die driemaal voor een hoofdrol het gouden beeldje mee naar huis mocht nemen.

Meer over