Little Man Tate

Jodie Foster emotioneert in Little Man Tate

Eén - zaterdag 16 oktober om 21:31

© Colombia Tristar
Een alleenstaande serveerster probeert in de dramafilm Little Man Tate haar hoogbegaafde zoon een zo goed mogelijke opvoeding te geven.

Fred Tate kon lezen toen hij één was, hij schreef gedichten toen hij vier was en nu hij zeven is, speelt hij piano als een concertsolist en lost hij ingewikkelde wiskundige vraagstukken op.

Little Man Tate

Een wonderkind dus. Zijn moeder Dede (Jodie Foster) houdt veel van hem, maar heeft niet de intellectuele bagage om hem te geven wat hij nodig heeft. Ze wil vooral dat Fred een gewoon kind kan zijn. Maar omdat hij zo anders is dan andere kinderen heeft hij geen vriendjes. Psycholoog Jane Grierson (Dianne Wiest), zelf ooit een wonderkind, kan Fred de begeleiding bieden die hij nodig heeft om alles uit zijn gave te halen. Dede wil dat in Little Man Tate niet: ze is bang dat haar zoontje zo zijn jeugd zal overslaan.

Dat maakt deze film tot een gevoelig drama over een kind dat klem zit tussen zijn liefhebbende moeder en zijn intellectuele voorbeeld.

Jodie Foster

Jodie Foster speelt niet alleen een van de hoofdrollen in Little Man Tate. De film is ook haar regiedebuut.

Ze kreeg die regieklus nadat regisseur Joe Dante was opgestapt.

Het onderwerp van de film was voor haar bekend terrein: Foster was zelf ook een wonderkind. Op haar derde kon ze al lezen en ze ging naar een Franstalige basisschool. In 1985 studeerde Foster magna cum laude af aan te prestigieuze Yale-universiteit.

Ook Harry Connick Jr., die Eddie speelt in de film, stond in zijn jeugd bekend als wonderkind. Toen hij negen was, mocht hij optreden met het New Orleans Symphony Orchestra.

De kleine Harry speelde een stuk van Beethoven op de piano. Pianoconcert Nr. 3 in c klein op. 37 om precies te zijn.

Meer over