Little Miss Sunshine

Toni Collette heeft een doldwaze familiedag in Little Miss Sunshine

NET 5 - donderdag 31 augustus om 22:21

© 20th Century Fox
Stuur een gekke familie met een kapotte bus naar een talentenjacht en je krijgt een film waar je met veel plezier naar kunt kijken. Little Miss Sunshine laat je lachen én huilen.

Er zijn al heel wat films gemaakt over disfunctionele families, maar zelden zo treffend en tegelijk komisch als in Little Miss Sunshine.

Little Miss Sunshine

De zevenjarige Olive (Abigail Breslin) is dolgelukkig als ze is uitgekozen om mee te doen aan de Little Miss Sunshine-schoonheidscompetitie in Californië.

Haar ouders bezien de droom van hun dochter met gemengde gevoelens, want Olive is een gewoon meisje, met een buikje en een grote bril.

Toch besluiten ze haar mee te nemen naar Californië en ook de rest van het gezin moet mee.

Een prestatiegerichte vader (Greg Kinnear), overwerkte moeder (Toni Collette), ongeremde opa (Alan Arkin), suïcidale oom (Steve Carell), puberende broer (Paul Dano) en de montere Olive samen in een gele Volkswagenbus; dat zorgt uiteraard voor de nodige spanningen en confrontaties.

Gelukkig wordt dit in Little Miss Sunshine nergens te sentimenteel, in plaats daarvan maken de verrassende plotwendingen deze warme tragikomedie verfrissend.

Alan Arkin

De recent overleden acteur Alan Arkin won voor zijn rol In Little Miss Sunshine op zijn 72e een Oscar. Hij speelt een vrij onconventionele opa in de film: hij is grofgebekt en uit een verzorgingstehuis gezet voor het snuiven van heroïne.

Hij wilde liever niet dat de negenjarige Abigail Breslin al zijn gescheld te horen kreeg. Ze had daarom vaak een koptelefoon op, om naar muziek te luisteren terwijl Arkin zijn grove teksten sprak.

Hij zei later wel dat het waarschijnlijk weinig zin had gehad: ze kreeg de film vaak te zien op premières.

Meer over