Little Women

Susan Sarandon probeert haar dochters wijs op te voeden in Little Women

VRT1 - zaterdag 25 mei om 23:05

© Turner
Greta Gerwigs verfilming van Little Women werd jubelend ontvangen in 2019, maar ook deze versie van Gillian Armstrong uit 1994 is nog het bekijken waard.

Het verhaal van Louisa May Alcott over de zusjes March is wel wat ouderwets, maar het is toch zeer geliefd door de jaren heen en vaak verfilmd.

Little Women

Concord, Massachusettes, de winter van 1862. Amerika is ondergedompeld in een burgeroorlog. Hoewel de strijd niet bij hun in de buurt plaatsvindt, merken de vier meisjes March er Little Women toch veel van. Hun vader is als dominee meegetrokken met de strijd en er heerst schaarste. Ooit behoorden ze tot de beste families van de stad, maar nu is die tijd voorbij.

Vader en moeder March waren altijd al sociaal actief, dus nu maakt moeder Marmee (Susan Sarandon) warme kleren voor de soldaten en brengt ze eten naar een arme familie. Haar dochters wil ze vooral bijbrengen dat ze zelfstandige personen zijn en dat een mooi uiterlijk verdwijnt, terwijl je je hersens altijd blijft houden.

De vier zusjes

Dochter Meg (Trini Alvaredo) is zestien en daarmee de oudste van de dochters en helpt haar moeder terwijl haar vader weg is. Jo (Winona Ryder) is een jaar jonger en de levendigste, met een grote verbeeldingskracht. Zij is degene die het maar oneerlijk vindt dat mannen zoveel meer kansen krijgen. Dan volgt Beth van dertien (Claire Danes), verlegen en zeer gevoelig. De jongste, Amy (Kirsten Dunst/Samantha Mathis), is twaalf. Zij is dol op aandacht en ze is heel romantisch.

Hun speelmaatje is de wat oudere buurjongen Laurie. Hij woont bij zijn strenge grootvader in een groot huis. Hoewel deze de levensvisie van de Marches afkeurt, komt hij hen toch te hulp in Little Women.

Winona Ryder

Veel actie zit er niet in Little Women, het gaat vooral om de ontwikkeling van de meisjes. Hoe zoekt een jonge vrouw haar weg tussen wat de maatschappij van haar verwacht en haar dromen? Het is een fris gespeeld en heel mooi vormgegeven drama met goed acteerwerk. Winona Ryder werd genomineerd voor een Oscar voor haar rol als de pittige Jo en het was het filmdebuut van Claire Danes als de breekbare Beth.

Meer over