Lost in Translation

Scarlett Johansson en Bill Murray zijn samen alleen

CANV - zaterdag 29 mei om 23:25

© http://pers.vrt.be
Zelfs in een grote stad, met allemaal mensen om je heen, kun je eenzaam zijn. In Lost in Translation zijn Scarlett Johansson en Bill Murray tenminste nog samen alleen.

Ooit was acteur Bob Harris (Bill Murray) een grote naam in Hollywood. Ondertussen is zijn ster behoorlijk gedoofd. In eigen land komt hij niet meer aan de bak.

Lost in Translation

In Japan kan Bob nog wel werk krijgen, dus pakt hij in Lost in Translation het vliegtuig naar het land van de rijzende zon.

Eenmaal in Tokio valt het Bob behoorlijk tegen. Hij spreekt de taal niet en de klussen die hij kan krijgen zijn niet meer dan suffe fotoshoots, spelprogramma's en reclamespots.

Daar komt nog bij dat hij door de jetlag de slaap maar niet kan vatten. Gelukkig is hij niet de enige.

Scarlett Johansson

In de hotelbar raakt Bob aan de praat met de veel jongere Charlotte (Scarlett Johansson). Zij is met haar man in Tokio, maar die heeft het veel te druk met zijn werk.

Dat simpele gesprekje is het begin van een intense en volstrekt platonische vriendschap tussen deze twee op het oog heel verschillende mensen.

Het dromerige en ontroerende Lost in Translation blinkt uit in de gesprekken tussen Bob en Charlotte: soms oppervlakkig en nietszeggend, soms diepgaand en filosofisch, maar altijd intelligent en geestig.

Sofia Coppola

Lost in Translation is de tweede speelfilm van Sofia Coppola, de dochter van Godfather-regisseur Francis Ford Coppola. Ze sleepte er de Oscar voor beste scenario en Oscarnominaties in de categorieën beste film en beste regie mee in de wacht.

Bill Murray werd genomineerd voor de Oscar voor beste acteur.

Coppola baseerde Charlottes drukbezette man John losjes op regisseur Spike Jonze (Her, Being John Malkovich). Jonze en Coppola waren van 1999 tot 2003 getrouwd.

 

Meer over