Loving

Waargebeurd verhaal over gemengde huwelijken in de jaren 50

CANV - vrijdag 1 april om 21:17

Als je van elkaar houdt, wil je trouwen. Klinkt simpel, maar dat was het in het Amerika van de jaren 50 lang niet altijd.

Richard Loving (Joel Edgerton) en Mildred Jeter (Ruth Negga) willen trouwen. Omdat gemengde huwelijken in 1958 in hun staat Virginia verboden zijn, wijken ze uit naar Washington.

Loving

Probleem opgelost, maar daar denkt de lokale overheid in Virginia anders over. De rechter stelt het echtpaar in Loving voor de keus: de twee gaan voor vijf jaar de cel in óf ze blijven de komende 25 jaar weg uit Virginia.

Dat betekent dat ze alles moeten achterlaten: hun thuis, hun familie, hun hele leven.

Regisseur Jeff Nichols (Mud, Take Shelter) vertelt het waargebeurde verhaal van de Lovings zonder opsmuk. In deze film geen uitleggerige dialogen, geen gehengel naar emoties.

In plaats daarvan brengen Negga en Edgerton de liefde, angsten en frustraties van hun personages over met hun blikken en hun lichaamshouding. Dat past ook veel beter bij wie Mildred en Richard zijn.

Michael Shannon

Joel Edgerton werkte al eerder met regisseur Jeff Nichols samen. Hij speelde een rol in Nichols' vorige film: Midnight Special.

Ook Michael Shannon, die fotograaf Grey Villet speelt, is geen onbekende voor Nichols. Sterker nog: de acteur heeft in alle vijf de films die Nichols tot nu toe regisseerde een rol.

De opnames van Loving vonden plaats op beladen plekken: Nichols filmde bij de gevangenis waar de Lovings vastzaten. De rechtbankscènes draaide hij in de rechtszaal waar ze destijds terechtstonden.

Meer over