Luizenmoeder - De film

Ilse Warringa en Jennifer Hoffman schitteren in Luizenmoeder - De Film

NPO 3 - maandag 22 mei om 20:26

© Dutch Film Works
Luizenmoeder - De Film is niet zomaar een extra lange aflevering van de succesvolle serie.

Er is veel aan de hand op basisschool De Klimop. Juf Ank en haar collega's hebben er hun handen vol aan.

Luizenmoeder - De film

Luizenmoeder - De film begint met een treurig moment: de uitvaart van hoofdmeester Anton. Hij is overleden aan een hartaanval.

Juf Ank (Ilse Warringa) probeert zo goed en zo kwaad als het gaat zijn directeurstaken over te nemen, maar dat valt haar zwaar. Zeurende ouders, de nasleep van de coronapandemie, het verlies van Anton; het is ook allemaal nogal wat.

Vandaar dat het schoolbestuur besluit een nieuwe directeur naar De Klimop te sturen. Thomas (Dragan Bakema) wil de school en het onderwijs drastisch moderniseren.

Alleen zitten Juf Ank, ex-luizenmoeder Hannah (Jennifer Hoffman) en oudgediende Helma (Leny Breederveld) daar niet op te wachten. En de leerlingen al helemaal niet.

Ilse Warringa

Een succesvolle televisieserie vertalen naar een bioscoopfilm is lang niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Door de langere speelduur moet het verhaal heel anders worden ingedeeld; een film is niet zomaar een extra lange aflevering van een serie. Dat hebben de makers van Luizenmoeder – De Film goed begrepen.

De film neemt meer tijd om de bekende personages, en hun onderlinge verhoudingen, verder uit te werken. Bovendien heeft het verhaal een duidelijke boodschap over hoe de focus op leerprestaties ervoor zorgt dat de persoonlijke ontwikkeling van het kind naar de achtergrond verdwijnt. Ook de bemoeizucht van ouders en digitaal onderwijs komen aan bod.

Ilse Warringa – die juf Ank speelt, het scenario schreef én de regie voor haar rekening neemt – combineert dat met de humor die de serie zo succesvol maakte. Toch is de film juist het sterkst in de serieuzere momenten.

Meer over