Mad Max: Fury Road

Door de woestijn scheuren met raceheld Tom Hardy in Mad Max: Fury Road

Veronica - zaterdag 25 mei om 22:55

© Warner Bros
In de jaren 70 en 80 werd Mel Gibson wereldberoemd. De reden: Mad Max. In Mad Max: Fury Road neemt Tom Hardy het stokje van hem over.

Eindeloze woestijnen, stof. Motorbendes, punks en oorlogen om benzine. Dat zijn de belangrijkste bestanddelen van de Mad Max-films waar Mel Gibson dik dertig jaar geleden wereldberoemd mee werd.

George Miller

Na Mad Max Beyond Thunderdome gooide regisseur George Miller het over een andere boeg. Hij schreef en regisseerde Babe: Pig in the City over het pratende biggetje Babe. Ook is Miller de man achter de zingende en dansende pinguïns in de Happy Feet-animatiefilms. Uiteindelijk kroop het bloed waar het niet gaan kan: Mad Max keerde terug.

Mad Max: Fury Road

George Miller kiest in Mad Max: Fury Road voor Tom Hardy als hoofdrolspeler. Verder blijft er veel hetzelfde. Dat betekent weer volop zand, stof, explosies en races door de woestijn.

Max Rockatansky (Hardy) komt in de woestijn in aanraking met de eenarmige bad ass Imperator Furiosa (Charlize Theron). Samen met haar en haar legertje vrouwen gaat Mad Max de strijd aan met snoodaard Immortan Joe.

Oscars

Regisseur George Miller houdt in Mad Max: Fury Road het gaspedaal twee uur lang vol ingedrukt, net als Max en Furiosa. Dat viel in goede aarde bij pers en publiek.

De film sleepte maar liefst tien Oscarnominaties in de wacht. Miller greep naast het beeldje voor beste regisseur en ook de Oscar voor beste film ging aan zijn neus voorbij. Toch won Mad Max: Fury Road nog zes Oscars. 

Meer over