Mad Max

Scheuren met Mel Gibson

Veronica - zaterdag 9 januari om 20:00

© https://www.x-news.pl/
In de cultklassieker Mad Max speelt Mel Gibson een ex-politieman die wraak wil nemen op de moordenaars van zijn vrouw en kind.

In de nabije toekomst is er van Australië niet veel meer over dan een desolaat woestijnlandschap waar punks en motorbendes de dienst uitmaken. De politie kan weinig uitrichten.

Mad Max

Vandaar dat agent Max Rockatansky (Mel Gibson) – een van de besten in zijn vak – zijn politiepak aan de wilgen hangt om meer tijd met zijn vrouw en kinderen door te kunnen brengen. Daar komt weinig van terecht: een gewelddadige bende vermoordt zijn vrouw en kinderen.

Max pikt dat natuurlijk niet. Als Mad Max trekt hij de woestijn in, op zoek naar de daders. 

Mel Gibson

In thuisland Australië was Mad Max meteen een grote hit. Ook in Amerika werd de film populair, maar daar duurde het een tikkie langer.

Pas toen het vervolg Mad Max: The Road Warrior verscheen, kregen de Amerikanen door hoe goed de Mad Max-films waren. De film groeide uit tot een cultklassieker en tussen de bedrijven door werd Mel Gibson, die als kind met zijn ouders vanuit Amerika naar Australië verhuisde, een wereldster.

In 2015, dik dertig jaar na de eerste Mad Max, kwam Mad Max: Fury Road uit. In die film – ondertussen ook een cultklassieker – neemt Tom Hardy het stokje over van Mel Gibson.

Meer over