Maike Meijer (43) en Margôt Ros (45) over Toren C

Toen ze met het idee en de zelfbetaalde pilot aanklopten bij de VPRO, kregen ze direct carte blanche. Maike Meijer (43) en Margôt Ros (45) over hun speciale humor in Toren C. 

Hoe is het ooit begonnen?

Maike: "Ik wilde al langer comedy voor tv maken, maar zocht er nog iemand bij. Uiteindelijk kwam ik bij Margôt uit en zijn we gaan schrijven. Het was zoeken naar de ideale vorm, maar die hebben we volgens mij wel gevonden."

Hoe komen jullie aan inspiratie voor de sketches?

Margôt: "Van wat je ziet, hoort en meemaakt. Ideeën schrijven we meteen op. Maar soms ben ik zó kort van stof, dat ik mezelf later niet meer snap. 'Man bij tandarts'. Tja. Een sketch moet grappig zijn; dat is de enige eis. Het helpt ook als mensen zich met een personage of situatie kunnen identificeren. Anders blijft het te ver van je huis en kun je er niet om lachen."

Waar moeten jullie zelf om lachen?

Maike: "The office, Green wing en natuurlijk Absolutely fabulous. Van Tina Fey, een Amerikaanse comédienne, kan ik nog veel leren. En Margôt en ik zijn écht fan van Lucky TV, aan het eind van De wereld draait door. Bril-jant."

Is vrouwenhumor anders dan mannenhumor?

Margôt: "Vrouwen mogen veel meer over vrouwen zeggen dan mannen. Je mag jezelf te kakken zetten. Dat doen wij dus ook. Maar of de humor zoveel anders is..."

Jullie hebben vorig jaar een prijs gewonnen in Zuid-Korea. Hoe belangrijk is het winnen van prijzen voor jullie?

Maike: "Het is een erkenning en dat is ontzettend fijn. Het geeft een boost om gewaardeerd en erkend te worden voor wat je doet; wereldwijd. Je staat er ook steviger door in je schoenen. Het maakt me zekerder tijdens het schrijven."

Nog wensen?

Margôt: "Een Toren C-film lijkt me fantastisch. Een flinke uitdaging, want je moet dan in veel langere lijnen denken en de karakters verder uitdiepen. We hebben al ideeën op papier. En binnenkort gaan we een Toren C-agenda uitbrengen. Zo één die niemand op kantoor wil hebben. Misschien eentje van 2009?"

Wat kunnen we dit seizoen verwachten?

Maike: "Acht nieuwe afleveringen met nóg meer pijnlijke situaties op de werkvloer. Extremer dan de vorige serie. We hebben bijvoorbeeld een Fightclub onder in de kelder met alle agressie van dien."
Margôt: "Vaak wordt ons gevraagd of we nu beter op elkaar zijn ingespeeld. Maar dat ging vanaf dat één al goed. Het is nu wel makkelijker om iedereen om ons heen uit te leggen wat we willen. Daar hadden we bij de eerste serie heel wat tijd, tekst en uitleg voor nodig!"

Reageren