Martha Masters: de vrouwelijke House

Dr. House is de afgelopen weken nog chagrijniger dan anders, want Cuddy heeft hem opgescheept met de ijverige Martha Masters. Deze briljante, maar onervaren studente is zo moralistisch dat ze House continu op de zenuwen werkt.

De rol van Martha wordt gespeeld door Amber Tamblyn, die eerder te zien was in de serie Joan of Arcadia en films als The Sisterhood of the Traveling Pantsen 127 Hours.  Toen de 28-jarige actrice werd gevraagd voor een gastrol, reageerde ze in eerste instantie afwijzend. "Ik had House nog nooit gezien en zei dat ik geen ziekenhuisserie wilde doen. Dat leek me niks", zegt ze. "Mijn vrienden verklaarden me voor geken zeiden dat House helemaal geen ziekenhuisserie ís." 

Weggeblazen
Na een paar seizoenen te hebben gekeken, was ze om. "Ik werd weggeblazen. Niet alleen door Hugh Laurie - al is hij geweldig -, maar door de hele manier waarop de serie is geschreven. Ik voelde me heel gevleid en vereerd dat ze mij benaderden voor een gastrol."

De echte Martha
Het personage werd speciaalvoor Amber geschreven en is gebaseerd op haar beste vriendin Martha Masters. "Ze studeert geneeskunde en lijkt echt een beetje op Martha in House. Ze is ontzettend slim, maar kan op sociaal gebied behoorlijk onhandig zijn.Het personage is een overdreven versie van haar, maar ze heeft wel een verklaring moeten ondertekenen dat ze de studio niet zal aanklagen. Hilarisch." Amber, die nog enkele weken is te zien, werd meteen opgenomen in de hechte cast ('Het klikte vanaf dag één'). Ze had de tijd van haar leven op de set.

 Wederzijdse fascinatie
"Ik vond het heerlijk omHouse te mogen irriteren en tegelijkertijd te fascineren. House en Masters irriteren en fascineren elkaar. Ik denk dat House iets van zichzelf in haar ziet, al is hij vaak gemeen en zij overdreven aardig."

Reageren