Mary Queen of Scots

Saoirse Ronan als Schotse koningin in Mary Queen of Scots

Viaplay TV - dinsdag 22 augustus om 23:01

© https://medien.sky.de
Kostuumdrama over de Schotse koningin Mary Stuart en haar Engelse evenknie Elizabeth I.

Mary Stuart is pas zes dagen oud als ze – op papier – koningin van Schotland wordt. Het grootste deel van haar jeugd brengt ze door in Frankrijk. Op haar zestiende trouwt ze met de Franse koning.

Mary Queen of Scots

Twee jaar later, in 1561, overlijdt hij en keert Mary (Saoirse Ronan) terug naar Schotland om aanspraak te maken op de troon. Dat brengt haar in conflict met de Engelse koningin Elizabeth I (Margot Robbie), haar nicht en leeftijdsgenoot.

Theatermaker Josie Rourke richt zich in haar debuutfilm Mary Queen of Scots op de relatie tussen deze twee jonge, machtige vrouwen. Ze laat zien dat ze niet zozeer tegen elkaar strijden, maar tegen de alomtegenwoordige afkeer van vrouwen in Britse politieke kringen.

Elizabeth en Mary kunnen zelfs hun eigen adviseurs niet vertrouwen. Rourke trekt parallellen tussen hun verleden en het heden, die ze verpakt in een knap vormgegeven kostuumdrama.

Margot Robbie

Toen Margot Robbie de rol van Elizabeth I voor het eerst aangeboden kreeg, twijfelde ze. Ze wist niet zeker of ze wel een koningin wilde spelen.

Ze ging overstag toen Josie Rourke haar een brief schreef. In die brief legde de regisseur uit waarom ze zo graag wilde dat Robbie in Mary Queen of Scots zou spelen.

Ze ontmoette haar tegenspeelster Saoirse Ronan pas op de set. Tijdens de opnames raakten ze bevriend.

Meer over