Memento

Pittige breinbreker met Guy Pearce in Memento

Veronica - zaterdag 25 juni om 22:30

© https://s3-eu-west-1.amazonaws.com
Veel mensen verlieten na afloop van Memento driftig puzzelend de bioscoop. De kijkers waren slechts zeker van één ding: ze hadden een bijzondere film gezien.

Sinds de moord op zijn vrouw staat het leven van Leonard Shelby (Guy Pearce) in het teken van één ding: wraak. Hij maakt verbeten jacht op haar moordenaar.

Memento

Alleen heeft Leonard in zijn poging zijn vrouw te redden een hersenbeschadiging opgelopen. Gevolg: zijn kortetermijngeheugen functioneert niet meer.

Leonard kan zich wel dingen herinneren van vóór de bewuste dag, maar nieuwe herinneringen aanmaken lukt niet meer. Daarom maakt hij foto’s van iedereen en laat hij alles wat hij moet onthouden op zijn lijf tatoeëren.

Regisseur Christopher Nolan vertelt in de ingenieuze thriller Memento het verhaal in niet-chronologische volgorde. Als gevolg hiervan weet de kijker nooit meer dan Leonard.

Zijn zoektocht is daarom voor ‘ons’ even verwarrend als voor hem. Die constructie leverde de regisseur en zijn broer en coscenarist Jonathan Nolan een Oscarnominatie op.

Christopher Nolan

Het was voor Nolan nog niet zo makkelijk om een cameraman voor Memento te vinden. Mark Vargo, de cameraman die hij op het oog had, wilde niet eens met hem overleggen over de film: hij begreep het script niet.

Uiteindelijk zette Nolan Wally Pfister achter de camera. Die had toen alleen ervaring als assistent van Vargo.

Pfister gaf later aan Vargo toe dat hij het scenario van Memento ook niet begreep.

Meer over