Memoirs of a Geisha

Het leven van de geisha's

Viaplay TV - dinsdag 24 maart om 20:30

© http://info.sky.de/
Van arme vissersdochter tot succesvolle geisha. Dat is het levensverhaal van geisha Sayuri.

De geheimzinnigheid rondom de Japanse geisha’s spreekt tot de (westerse) verbeelding. Dat bleek wel toen Memoirs of a geisha, de debuutroman van Arthur Holden, in 1997 een regelrechte bestseller werd.

Memoirs of a Geisha

Rob Marshall (Chicago, Into the Woods) verfilmde het boek acht jaar later. Als negenjarig meisje komt Chiyo terecht in een geishahuis, waar haar schoonheid haar helpt én tegenwerkt.

Dankzij de lessen van de beroemde geisha Mameha (Michelle Yeoh) groeit de volwassen Chiyo onder de naam Sayuri (Ziyi Zhang) uit tot een geisha van naam en faam.

Marshall brengt de bijzondere rituelen rond dit beroep prachtig in beeld. Het leidt wel een beetje af dat iedereen vlekkeloos Engels spreekt, maar het acteerwerk van de hoofdrolspelers is zo goed dat dat nooit storend wordt. Memoirs of a Geisha won Oscars voor de beeldschone kostuums, de weelderige decors en het camerawerk.

Ziyi Zhang

Geisha's zijn een typisch Japans fenomeen. Toch zie je in de belangrijkste rollen in Memoirs of a Geisha geen Japanse actrices.

Hoofdrolspeelsters Michelle Yeoh, Ziyi Zhang en Li Gong werden allemaal geboren in China. Om een geloofwaardige geisha neer te kunnen zetten, moesten ze veel leren.

Daarom ondergingen ze een maandenlange training. Daarin leerden ze allerlei oude geishagebruiken: van muziek maken en dansen tot de theeceremonie.

Meer over