Midnight in Paris

Owen Wilson ontmoet Picasso

CANV - vrijdag 28 mei om 21:20

© http://pers.vrt.be
Tijdens een vakantie in Parijs reist een scenarioschrijver ineens terug in de tijd. Hij blenadt in de jaren 20, toen al zijn helden uit de kunst en literatuur in Parijs woonden.

Bracht Woody Allen met de klassieker Manhattan een eerbetoon aan zijn geliefde New York, hier doet de regisseur dat met de hoofdstad van Frankrijk.

Midnight in Paris

De film begint met een montage van straatbeelden van Parijs. Een liefdesverklaring, direct erna letterlijk uitgesproken door het hoofdpersonage, de Amerikaanse scenarioschrijver Gil (Owen Wilson).

Hardop mijmert hij over de charme van zijn lievelingsstad. Hij is in Parijs met zijn verloofde (Rachel McAdams) en zijn schoonouders. 

Toch wandelt er het liefst in zijn eentje rond, fantaserend over het leven dat bekende schrijvers en kunstenaars daar in de jaren 20 hadden.

Gil kan zijn geluk niet op als hij een keer rond middernacht daadwerkelijk in het nachtleven van die tijd belandt. Ineens ontmoet hij al zijn helden, waaronder F. Scott Fitzgerald (Tom Hiddleston), Ernest Hemingway, Picasso en Dalí.

Hij verliest zichzelf in Midnight in Paris in dat door hem zo geïdealiseerde verleden, zeker als hij een muze vindt in Adriana (Marion Cotillard).

Carla Bruni, de vrouw van de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy, heeft een piepklein bijrolletje als gids van het Rodin-museum.

Tom Hiddleston

Woody Allen heeft er een handje van zijn acteurs alleen de delen van het script te geven waarin hun personage ook daadwerkelijk voorkomt. Voor Tom Hiddleston, die schrijver F. Scott Fitzgerald speelt, betekende dat dat hij het moest doen met ongeveer vijftien pagina's.

Daar stond niets in over het tijdreisverhaal in Midnight in Paris. Pas toen hij aan tegenspeler Owen Wilson vroeg waarom hij geen kleren uit de jaren 20 droeg, ontdekte hij waar de film echt over ging.

 

Meer over