Midsomer murders

The Great British Bake Off en misdaad in nieuwe aflevering Midsomer Murders

NPO 2 - zaterdag 21 januari om 22:30

© KRO-NCRV

Een op The Great British Bake Off geïnspireerde aflevering van Midsomer Murders begint met een dreigtaart vol varkensbloed en een onheilspellende boodschap. Nick Hendrix (Jamie Winter): ‘Het is typisch Midsomer Murders.’

Wat kun je ons vertellen over deze aflevering?

“De derde aflevering van dit seizoen heet ‘A grain of truth’ en het gaat allemaal over bakken en celebrity-chefs. Er zitten subtiele verwijzingen in naar het bekende televisieprogramma The Great British Bake Off. Net zoals we eerder een knipoog maakten naar het dansprogramma Strictly Come Dancing toen het over stijldansen ging. Het begint allemaal met een vrij sinistere en ongewone doodsbedreiging…”

Leg eens uit.

“Tommy en Chrissie Larkton zijn bekende bakkers uit de streek. Ze hebben onlangs een oude watermolen gerenoveerd met de bedoeling er een biologische bakkerij van te maken. Maar de dorpelingen van Lower Blissingham zijn daar niet zo happig op. Ze uiten de ene na de andere bedreiging. Barnaby doet het eerst nog af als een eenvoudige dorpsruzie. Maar als Jamie hem wijst op een opvallende recente doodsbedreiging is zijn interesse gewekt. Een onbekende heeft de vrouw namelijk een taart gestuurd. Als ze ’m aansnijdt sijpelt er varkensbloed uit het glazuur en verschijnen de woorden ‘vervloekt’. Typisch Midsomer (lacht).”

Net als het gegeven van ‘klassiek’ versus ‘modern’?

“Het is inderdaad een gegeven waar we wel vaker mee aan de slag gaan: traditionele dorpsbewoners die het bloed van de nieuwe bewoners met hun nieuwe ideeën wel kunnen drinken. In dit geval de jonge moderne biologische celebrity-chef versus de dorpsbewoners, die bang zijn dat ze verlies zullen lijden. Dat zorgt voor heel wat rivaliteit en… Moord!”

Jamie kan vanavond overigens nauwelijks ontsnappen aan Sarah Barnaby’s opdringerige vriendin Vanessa (Laila Rouass), niet?

“De Barnaby’s krijgen inderdaad bezoek van Vanessa, een vriendin van Sarah waar Barnaby niet zo dol op is. Vanaf het begin is duidelijk dat Vanessa een oogje heeft op Jamie en hij speelt het spel vrolijk mee. Maar of Jamie dat vooral doet omdat hij haar echt wel ziet zitten, of omdat hij Barnaby wil plagen, is de vraag.”

Hoe zit het eigenlijk met Jamie’s liefdesleven?

“Jamie is natuurlijk jong en single, dus als een aantrekkelijke vrouw naar hem loopt te lonken is hij daar ongetwijfeld voor te porren. Maar ik denk dat hij zich ook goed bewust is dat Vanessa wel méér mannen in het vizier heeft. Zo speciaal is Jamie nu ook weer niet voor haar.”

Hoe waren de opnames voor deze aflevering?

“De opnamen waren deels in een bakkerij – waarbij ik omringd was door allerlei lekkere croissantjes, chocoladetaarten en koeken. Ik kan niet zeggen dat ik thuis zoveel cake en taartjes eet, want ik ben vrij ijdel en Jamies maatpakken moeten me natuurlijk wel blijven passen. Maar toch ben ik een enorme zoetekauw. Je kan je dus wel voorstellen dat dit de moeilijkste dagen uit mijn carrière zijn geweest!”

Midsomer Murders is elke zaterdag rond 22:30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO2.

Meer over