Midway

Midway is een epische oorlogsfilm vol spectaculaire CGI-effecten

RTL 7 - zaterdag 7 oktober om 20:00

© Reiner Bajo
Midway is een oorlogsthriller over de Slag bij Midway, de strijd na de aanval op Pearl Harbor. Nadat Japanners de Amerikaanse vloot tot zinken hebben gebracht, gaat een groepje mariniers opnieuw de strijd aan.

Midway is een vlekje van een eiland in de Stille Oceaan, in het midden tussen Amerika en Azië, vandaar de naam natuurlijk.

Midway

Het is vooral beroemd vanwege de zeeslag die daar in juni 1942 werd uitgevochten tussen Japan en de Verenigde Staten, ongeveer een halfjaar na de aanval op Pearl Harbour. De slag werd gewonnen door de VS, en was daarmee volgens experts beslissend voor de uiteindelijke uitkomst van de oorlog.

De Duitse regisseur Roland Emmerich maakte van Midway een dikke, epische oorlogsfilm, die vol zit met spectaculaire CGI-effecten. Zoveel CGI dat je soms het gevoel hebt meer naar een videogame dan naar een film zit te kijken.  Wat daarbij niet helpt is het gebrek aan bloed in de vaak toch heftige situaties. Hoewel het allemaal echt gebeurd is, is de film daardoor gek genoeg niet altijd even geloofwaardig.

Roland Emmerich

Emmerich wilde de Midway in de jaren 90 al maken, maar studiobazen vonden de film te duur. In 2017 lukt het hem uiteindelijk om een budget van honderd miljoen dollar bij elkaar te krijgen zonder de hulp van de grote filmstudio’s. Het is daarmee een van de duurste onafhankelijk gemaakte films ooit.

Helaas voor Emmerich was de film geen groot financieel succes en lijken de studiobazen dus hun gelijk te hebben gekregen. De film verdiende wereldwijd ongeveer 127 miljoen dollar. Door de bijkomende marketingkosten kan de film als een flop beschouwd worden.

Meer over