Minority Report

Pleegt Tom Cruise zelf een moord in Minority Report?

Paramount - dinsdag 9 april om 20:30

© Dreamworks
In Minority Report speelt Tom Cruise een politieman van wie voorspeld wordt dat hij zelf een moord zal plegen.

In het jaar 2054 worden er in Washington geen moorden meer gepleegd. De politie heeft toekomstvoorspellers in dienst die moorden voorzien. Een speciale politie-eenheid pakt de verdachten op voordat ze hun misdaad kunnen begaan. 

Minority Report

John Anderton (Tom Cruise) is lid van zo’n eenheid. Hij doet zijn werk zonder zich bezig te houden met ethische dilemma’s die het arresteren van (nog) onschuldige mensen met zich meebrengt. Tot hij een voorspelling onder ogen krijgt die hemzelf als toekomstige moordenaar aanduidt. Anderton gelooft de voorspelling niet, maar hij heeft nu wel zijn collega’s achter zich aan.

Tussen de bedrijven door moet hij proberen te voorkomen dat de voorspelling uitkomt. Steven Spielberg verfilmt met Minority Report een kort verhaal van sciencefictionschrijver Philip K. Dick.

Steven Spielberg

Voor Minority Report werkte Steven Spielberg samen met vele technici en wetenschappers om met hen de toekomst te bespreken. Want hoe ziet de wereld eruit in 2054?

Wat vooral opvalt is dat de personages in de film volop touchscreens gebruiken, dat ze swipen van het ene naar het andere scherm en dat ze met hun vingers kunnen in- en uitzoomen. Inmiddels maken wij al jaren gebruik van deze technieken, maar in 2002 was het nog hypermodern. 

Meer over