Drive

Achter het stuur met Ryan Gosling in Drive

Fox - dinsdag 30 augustus om 23:50

© CinĂ©art.
In de misdaadthriller Drive komt een zwijgzame man in de problemen als hij zijn buurvrouw probeert te helpen.

De naamloze ‘Driver’ (Ryan Gosling) werkt als stuntman in de filmindustrie. In de avonduren klust hij bij als freelancechauffeur van vluchtwagens voor allerhande criminelen.

Drive

Menselijk contact gaat hij zoveel mogelijk uit de weg. Tot hij zich ontfermt over zijn buurvrouw Irene (Carey Mulligan) en haar zoontje Benicio.

Als Irenes man (Oscar Isaac) vrijkomt uit de gevangenis, besluit Driver een klus voor hem te doen. Dat loopt danig uit de hand.

Drive is een atypische misdaadfilm: tegelijkertijd contemplatief en zacht en ongenadig hard, koel en berekenend. Eigenlijk precies zoals de hoofdpersoon is. Dat dat zo goed werkt komt niet alleen door de sterke acteurs en regie. Ook door de prachtige (nacht)fotografie en de onderkoelde elektronische muziek van Cliff Martinez dragen hun steentje bij.

Ryan Gosling

De Deense regisseur Nicolas Winding Refn trad met Drive flink buiten zijn comfort zone. Hij heeft geen interesse in auto's en geen rijbewijs: hij zakte maar liefst acht keer voor zijn rijexamen.

Los Angeles, de stad waar de film zich afspeelt, kende Winding Refn ook nauwelijks. Daar hielp zijn hoofdrolspeler hem een handje mee: Ryan Gosling liet hem de stad zien.

Gosling deed zelf ook nog het nodige aan voorbereiding. Hij deed een cursus stuntrijden. 

Daarnaast restaureerde hij eigenhandig de Chevrolet Malibu uit 1973 waar Driver in de film in rijdt.

Meer over