Misery

James Caan heeft een obsessieve fan

Eén - vrijdag 23 april om 00:00

Schrijvers zijn meestal blij met enthousiaste fans. Dat die fans soms iets té fanatiek zijn, zie je in Misery.

Op een winterse avond krijgt Paul Sheldon (James Caan), schrijver van kleffe historische romans, een auto-ongeluk. Hij heeft het geluk dat Annie Wilkes (Kathy Bates) hem vindt.

Misery

De voormalig verpleegster neemt hem mee naar huis en verzorgt hem. Ze blijkt een groot fan van zijn werk en tijdens Pauls herstel leest ze het manuscript van zijn nieuwe boek.

Annie is woedend wanneer ze leest dat Misery, de hoofdpersoon uit zijn boeken en Annies lievelingspersonage, om het leven komt. Ze vernietigt het manuscript en eist van Paul dat hij een nieuw boek schrijft waarin alles goedkomt met Misery.

Ze heeft zo haar methoden om hem hiertoe over te halen. En die zijn niet altijd even subtiel.

De Stephen King-verfilming Misery bezorgde de vrij onbekende actrice Kathy Bates in één klap bekendheid én een Oscar. Regisseur Rob Reiner is zelf ook nog heel even te zien: hij speelt een helikopterpiloot.

James Caan

Reiner bood de rol van Paul Sheldon eerst aan Jack Nicholson aan. De acteerlegende bedankte: na zijn ervaring op de set van The Shining had hij geen trek meer in nog een Stephen King-verfilming.

James Caan nam de hoofdrol in Misery over. Op een van de opnamedagen kwam hij met een enorme kater op de set aan.

Alle scènes die de acteur die dag opnam waren onbruikbaar. Rob Reiner vertelde Caan dat alles opnieuw moest omdat er problemen waren bij het ontwikkelen van de film.

Toen de acteur hoorde wat de echte oorzaak was, bood hij aan om de kosten voor de extra draaidag te betalen.

 

Meer over