Miss Sloane

Jessica Chastain lobbyt er op los in Miss Sloane

Veronica - woensdag 6 september om 22:35

Een geharde lobbyist zegt in Miss Sloane haar baan op om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ze neemt het op tegen de machtige wapenlobby. Én tegen haar oud-collega's.

Lobbyisten, in de politiek zijn ze overal, maar wat ze precies doen blijft schimmig.

Miss Sloane

De meeste lobbyisten vinden dat prima, blijkt in de politieke thriller Miss Sloane. Ze gedijen nu eenmaal het best in achterkamertjes, weg van de camera’s en al te nieuwsgierige journalisten.

Hoofdpersoon Elizabeth Sloane (Jessica Chastain) legt uit wat haar werk inhoudt: “Lobbyen is vooruitzien, anticiperen wat je tegenstander gaat doen en daar je tegenzetten op aanpassen. Je troefkaart pas uitspelen nádat je concurrent de zijne heeft gespeeld.”

Het is fascinerend om te zien hoe ze die filosofie in praktijk brengt: Sloane is sluw, gehaaid, keihard en intelligent. Al die vaardigheden heeft ze hard nodig als ze gaat werken voor tegenstanders van de in Amerika oppermachtige wapenlobby.

Zeker omdat haar ex-collega’s, die zich haar werkwijze helemaal eigen hebben gemaakt, aan de andere kant staan.

Jessica Chastain

Een lobbyist spelen is leuk, maar door de geheimzinnigheid die om het vak heen hangt ook moeilijk. Want wat dóet een lobbyist nou eigenlijk?

Om zich voor te bereiden op haar rol in Miss Sloane ging Jessica Chastain naar Washington. Daar keek ze mee in de keuken van een aantal vrouwelijke lobbyisten.

Zo kon ze van dichtbij zien wat het vak inhield. En het gaf haar een idee over de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke lobbyisten.

Meer over