Motherless Brooklyn

De tics van Edward Norton in Motherless Brooklyn

Viaplay TV - dinsdag 1 november om 23:12

© SBS9
In Motherless Brooklyn gaat een privédetective achter de moordenaars van zijn baas en mentor aan. Wat hij ontdekt gaat veel verder dan hij had kunnen verwachten.

Bijna twintig jaar werkte Edward Norton aan deze verfilming van de gelijknamige roman van Jonathan Lethem uit 1999. Wie het boek kent, ziet een groot verschil met het bronmateriaal. 

Motherless Brooklyn

Lethems verhaal speelt zich af in het moderne New York, Norton heeft de handeling verplaatst naar de jaren 50. Op deze manier vallen de aspecten van het verhaal die aan klassieke film noir doen denken niet uit de toon. Ook liggen de verwijzingen naar bestaande personen er nu niet zo dik bovenop.

De strekking van het verhaal blijft grotendeels hetzelfde: Lionel Essrog (Norton), een privédetective met het syndroom van Gilles de la Tourette, gaat op zoek naar de moordenaar van zijn mentor. Daarbij ontdekt hij dat die betrokken was bij zaken die veel verder reiken dan Lionel kon vermoeden.

Hoewel Motherless Brooklyn met bijna tweeënhalf uur aan de lange kant is, blijft de film boeien.

Edward Norton

Edward Norton bereidde zich grondig voor op zijn rol in Motherless Brooklyn. Hij wilde er zeker van zijn dat Lionel geen karikatuur van iemand met het syndroom van Gilles de la Tourette zou worden.

Daarom nam hij contact op met leden van de Amerikaanse belangenvereniging voor tourettepatiënten. De organisatie was blij met hoe Norton het personage in de film neerzette.

Meer over