Mr. Holmes

Ian McKellen weet het niet meer

NPO 2 - vrijdag 17 juli om 23:20

© Droits réservés / MKNS
Je kent Sherlock Holmes als de briljante speurneus die zelfs de ingewikkeldste misdaad oplost. Als de man die geen aanwijzing over het hoofd ziet en alle touwtjes feilloos aan elkaar knoopt. In Mr. Holmes zie je Sherlock zoals je hem nog nooit eerder zag: oud en lijdend aan dementie.

Het is 1947. Zijn hoogtijdagen liggen inmiddels ver achter Sherlock Holmes (Ian McKellen). Dat is niet zo gek: Mr. Holmes is inmiddels dik in de negentig.

Mr. Holmes

De drukte van Londen is Sherlock al een tijd geleden ontvlucht. Hij heeft zijn appartement aan Baker Street verruild voor een pittoreske cottage op het platteland. Daar slijt Mr. Holmes zijn dagen.

Nieuwe zaken neemt hij niet meer aan. En toch zit de oude speurneus niet stil.

Er is een zaak uit het verleden die hem maar niet loslaat. Een zaak die hij nooit op heeft weten te lossen.

Dat kan de oude baas niet verkroppen. Zelfs niet nu zijn machtigste wapen – zijn onfeilbare brein – hem in de steek begint te laten.

Ian McKellen

In Mr. Holmes moet Sherlock het ook nog zonder de hulp van zijn trouwe partner Dr. Watson stellen.

Dat betekent niet dat hij er alleen voor staat. De oude detective krijgt hulp van Roger (Milo Parker), het zoontje van zijn huishoudster.

Mr. Holmes is de tweede samenwerking tussen Ian McKellen en regisseur Bill Condon. In 1998 maakten ze samen de film Gods and Monsters. 

In die film is McKellen ook een beroemde man die om moet zien te gaan met de nadelen van ouder worden: hij speelt Frankenstein-regisseur James Whale.

 

 

Meer over