Muidhond

Jonathan moet zijn onzedelijke neigingen onderdrukken in Muidhond

CANV - zaterdag 4 februari om 22:45

© pressroom.hbo.ro
Verfilming van de gelijknamige roman, waarin een jongeman pogingen doet zijn onzedelijke gevoelens voor kleine meisjes binnenboord te houden. Dan krijgt hij nieuwe buren: een alleenstaande moeder en haar dochtertje.

Muidhond is een andere naam voor de zeelt, een karperachtige zoetwatervis. Volgens de net uit de gevangenis vrijgelaten Jonathan (Tijmen Govaerts) zou een muidhond kwalen en aandoeningen kunnen genezen.

Muidhond

Dat is ook de reden dat hij in Muidhond een in een net verstrikt exemplaar mee naar huis neemt: de vis moet hem helpen de onzedelijke neigingen die hem in de cel deden belanden te onderdrukken.

Zijn negenjarige buurmeisje Elke (Julia Brown), al net zo eenzaam als Jonathan, maakt dat zonder het zelf te weten steeds moeilijker voor hem.

Regisseur Patrice Toye legt in deze verfilming van de debuutroman van psycholoog Inge Schilperoord weinig uit, maar dat hoeft ook niet: de kille, kale beelden vertellen genoeg.

Daardoor hebben haar personages aan weinig woorden genoeg. Dat maakt deze film tot een pijnlijk drama over Jonathans continue gevecht om de controle over zichzelf.

Tijmen Govaerts

Acteur Tijmen Govaerts speelde zijn eerste hoofdrol in Muidhond. Het is geen makkelijk personage, maar het verhaal sprak hem aan.
Voor hij de in gesprek ging met regisseur Patrice Troye over de rol las hij eerst het boek. “Ik had op voorhand in één nacht tijd het boek (van Inge Schilperoord, red.) uitgelezen. Het liet me gewoon niet los,” zei hij tegen Elle België.

Ondanks dat hij wist dat de rol een echte uitdaging zou worden voelde hij dat hij het moest doen: “Deze rol heb ik puur op m’n buikgevoel aanvaard. Het verhaal is nogal controversieel, maar toch voelde ik meteen dat dit moest gemaakt worden. Voor mij gaat dit verhaal over een jongeman die niet wil zijn wie hij is. Zó interessant.”  

Meer over