Munich

Eric Bana jaagt op terroristen

Spike - zaterdag 27 maart om 20:30

© Archiwum/UIP/Canal+
In september 1972 zijn de Olympische Spelen in München in volle gang. Dan gijzelen en doden terroristen elf Olympische sporters uit Israël.

Steven Spielberg’s Munich gaat over wat er zich daarna heeft afgespeeld. Israël stuurt een speciale eenheid van vijf Mossad-agenten op pad om de Palestijnse mannen die achter de gijzeling zaten te elimineren.

Munich

Avner (Eric Bana) is één van hen. Terwijl thuis in Amerika zijn dochtertje wordt geboren, reist hij met zijn vier metgezellen verschillende Europese hoofdsteden af om hun doelen uit te schakelen.

Spielberg kiest in Munich geen kant voor Israël of de Palestijnen en dat is een goede keuze. Hierdoor laat hij zien dat goed en kwaad voor iedereen anders liggen.

Ook Avner ontdekt dit gaandeweg, waardoor het voor hem steeds moeilijker wordt zijn acties te rijmen met zijn geweten.

Steven Spielberg

De opnames van Munich waren een race tegen de klok. Regisseur Steven Spielberg wilde de film voor Kerst klaar hebben, zodat hij nog kon meedingen naar de Oscars.

Om dat te bereiken maakten Spielberg en editor Michael Kahn overuren. Tijdens de opnames op Malta en in Hongarije, die drie maanden duurden, was Kahn continu aan het werk.

Als een scènes klaar was, stuurde Spielberg twee kopieën op. Eentje voor componist John Williams en eentje voor Ben Burtt, die de geluidseffecten deed.

Na de opnames in New York gingen Kahn en Spielberg met de rest van de film aan de slag. Zo kregen ze voor het elkaar dat de hele film een maand na de laatste draaidag helemaal klaar was.

Munich kreeg uiteindelijk vijf Oscarnominaties. Spielberg en zijn cast en crew grepen vijf keer naast de prijzen.

Meer over