Murder on the Orient Express

Kenneth Branagh en zijn snor lossen een moord op

NET 5 - maandag 7 februari om 22:30

Tijdens een treinrit van Istanboel naar Calais in de film Murder On The Orient Express wordt een van de passagiers vermoord. Detective Hercule Poirot en zijn snor gaan uitzoeken wie van de andere treinreizigers de dader is.

Waar Sherlock Holmes in de BBC-serie Sherlock een modern jasje kreeg aangemeten, houdt regisseur Kenneth Branagh het in deze film over die andere speurneus bij het oude.

Murder on the Orient Express

In de verfilming van Agatha Christies klassieke roman Murder on the Orient Express druipt de nostalgie zowat van het scherm af.

Dat is geen straf. De film ziet er prachtig uit. En zeg nou zelf: soms is er gewoon niks lekkerder dan zwelgen in nostalgie.

Branaghs Hercule Poirot (hij speelt zelf de hoofdrol) is gestructureerd en arrogant als altijd, op het irritante af. De Belgische privédetective reist per luxetrein van Istanboel naar Calais.

Onderweg wordt passagier Edward Ratchett (Johnny Depp) vermoord. Dat de dader zich aan boord van de trein bevindt is duidelijk, maar wie van de twaalf passagiers in Poirots treinstel is de moordenaar?

Dat alle verdachten zowel een motief als een alibi hebben, maakt de zaak er niet eenvoudiger op.

Branagh brengt dat alles met veel flair in beeld. De cast, met grote namen als Judi Dench, Olivia Colman en Willem Dafoe doet de rest.

Kenneth Branagh

In veel recensies ging het, behalve over de film zelf, over een opvallend ding: de snor van Hercule Poirot. En toegegeven, het is een vrij formidabel exemplaar.

Zeker omdat Poirot meestal niet meer dan een bijna viezig dun snorretje heeft. Je kunt veel zeggen over de bossage op de bovenlip van Kenneth Branagh, maar dit is geen dun snorretje.

En als je goed oplet, kun je aan die snor zien hoe het ervoor staat. Aan het begin van Murder on the Orient Express is het gevaarte nog netjes gekamd. Naarmate de chaos in Poirots hoofd groter wordt, is de snor wilder en warriger.

Meer over