Mustang

Vijf rebelse zusjes

CANV - zaterdag 17 juli om 22:30

© http://pers.vrt.be
Mooie film over vijf jonge Turkse meiden en hun problemen.

Het begint allemaal zo onschuldig: de zusjes Lale, Nur, Selma, Ece en Sonay – jonge tieners – zijn blij en uitgelaten omdat het schooljaar erop zit.

Mustang

Onderweg naar huis vieren ze het begin van de vakantie met de al even enthousiaste jongens uit het dorp. Veel meer dan een beetje ravotten in het water gebeurt er niet, maar dat is genoeg voor de conservatieve familie van de meiden om te constateren dat ze nu een schande voor het dorp zijn.

Ze sluiten de zussen op in huis en dwingen hen zelfs een maagdelijkheidstest te ondergaan, allemaal ter voorbereiding van hun aanstaande uithuwelijking. De meiden laten zich daar niet door uit het veld slaan.

Met het dan weer grappige, dan weer aangrijpende Mustang laat regisseur Deniz Gamze Ergüven zien dat je mensen wel kunt opsluiten, maar dat hun drang naar vrijheid, liefde en het ontdekken van de wereld niet valt te beteugelen.

Zwanger

Vlak voor de opnames van Mustang zouden beginnen, trok een van de producenten zich terug. Een van de redenen die ze daarvoor opgaf was de zwangerschap van regisseur Deniz Gamze Ergüven.

Dat bleek uiteindelijk geen probleem. Drie dagen later was er alweer een vervanger voor de vertrokken producent gevonden. 

Ergüven bewees dat een zwangere regisseur geen probleem hoeft te zijn. Voor Mustang, haar regiedebuut, scoorde ze een Oscarnominatie in de categorie beste buitenlandse film.

Meer over