Nationale herdenking 2022

Weer publiek aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam

NPO 1 - woensdag 4 mei om 18:45

Voor het eerst sinds 2019 is het publiek weer welkom bij de Nationale Herdenking in Amsterdam. Bij het rechtstreekse verslag vanaf de Dam is er extra aandacht voor onderduiken en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei koos 'Vrijheid in verbondenheid' als het thema voor de dodenherdenkingen en bevrijdingsfeesten. Door de oorlog in Oekraïne is het belangrijk te beseffen dat vrijheid kwetsbaar is, en dat onze vrijheid onlosmakelijk verbonden is met die van een ander. De NOS doet rechtstreeks verslag van de Nationale Herdenking in Amsterdam, waarbij publiek dit jaar weer welkom is.

Kransleggers

Voordat het koninklijk echtpaar een krans legt bij het Monument op de Dam houdt historicus Hans Goedkoop de 4 mei-voordracht In de Nieuwe Kerk. Na de traditionele twee minuten stilte is het tijd voor de andere kransleggers, onder wie de 99-jarige oud-verzetsstrijder Reinco Hietink. Via de RTL-zenders is vanavond de herdenking op de Waalsdorpervlakte te volgen.

Nieuwlande

Tijdens de verslaggeving vanuit Amsterdam schakelt de NOS ook naar de herdenking in Nieuwlande. In de Tweede Wereldoorlog hielden de bewoners van dit Drentse dorpje honderden onderduikers, onder wie ruim honderd Joden, verstopt voor de Duitse bezetters. In Nieuwlande spreekt Annechien Steenhuizen met historicus Dirk Mulder, de voormalig directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, over de bijzondere onderduikgeschiedenis van het plaatsje. Het verzet van Nieuwlande is ook het onderwerp van enkele reportages na de Nationale Herdenking, en van een documentaire die later op de avond te zien is op NPO 2.

Meer over