Natuur op 2: A perfect planet

Kamelen zoeken water in bijzondere natuurdocumentaire A Perfect Planet

NPO 2 - dinsdag 21 maart om 17:08

© BBC
Zelfs op de droogste plekken op aarde zijn er dieren die kunnen overleven. In de Gobiwoestijn in Mongolië leven zo’n 450 kamelen die op zeer inventieve wijze aan water kunnen komen. Ook eten ze sneeuw in de winter. Meer weten? Kijk dan naar de documentaire A Perfect Planet op NPO2.

Het weer heeft een enorme invloed op het leven op aarde. Zonder regen zou er bijvoorbeeld geen zoet water zijn. Het probleem is alleen dat het water ongelijk verdeeld is over de wereld, laat A Perfect Planet zien.

A Perfect Planet

Hoewel de grond in de Gobiwoestijn in Mongolië kurkdroog is, weten er zo'n 450 kamelen te overleven. Ze kunnen van 80 kilometer afstand water ruiken en trekken in kuddes door het enorme gebied om het te vinden. Zelfs met een temperatuur van -40 graden zijn het inventieve dieren; in de winter eten ze sneeuw die vanuit Siberië komt overwaaien.

Woestijn

Om de kamelen te filmen, moesten de crewleden overigens flink wat geduld hebben. De woestijn is ongeveer even groot als Zuid-Afrika en soms duurde het dagen voordat ze een levend wezen zagen. (HH)

Meer over