Natuur op 2: Planet earth

Leguaan tegen hongerige slangen in Planet Earth

NPO 2 - woensdag 9 maart om 17:07

© ftp://ftp.rtvslo.si/
NPO 2 herhaalt komende dagen de tweede reeks van de verbluffende natuurserie Planet Earth. Met in de eerste aflevering een jonge zeeleguaan op de Galapagoseilanden, die zich moet verdedigen tegen een groep hongerige slangen.

Ruim tien jaar na de eerste reeks kwam vorig jaar dan toch het vervolg van Planet Earth uit. De eerste aflevering van de natuurserie is meteen adembenemend. Het thema is 'Eilanden'. We zien onder meer hoe een jonge zeeleguaan op de Galapagoseilanden probeert de zee te bereiken.

Zeeleguaan

En dat is voor het reptiel een hachelijke onderneming, want tussen de rotsen loert het gevaar. Tientallen hongerige slangen hebben het voorzien op het jonge leguaantje en storten zich op het voor zijn leven rennende dier. Ze krijgen hem te pakken, maar hij weet zich los te rukken en zet zijn tocht richting de bevrijdende golven door. Maar de slangen geven evenmin op. Het spectaculaire filmpje was daags na de Britse uitzending een grote hit op het internet.

David Attenborough

Behalve de leguanen komen er ook andere dieren aan bod in deze eilandaflevering van Planet Earth. Zo zijn er beelden van zwemmende, piepkleine escudo-eilandluiaards in het Caribisch gebied en van albatrossen, in alle rust broedend dankzij de afgelegen ligging van hun nestgebied. Dappere pinguïns trotseren de woeste golven als ze de rotsige kust van een eiland in de Stille Zuidzee proberen te bereiken.

De BBC heeft voor deze reeks van Planet Earth gebruikgemaakt van de nieuwste camera's en filmtechnieken. De voice-over komt voor rekening van David Attenborough.

Meer over