Nederland in New York

In 1609, deze week precies 400 jaar geleden, zetten de Nederlanders voet aan wal op een eiland, dat zou uitgroeien tot de belangrijkste stad op aarde. Dat wordt gevierd tijdens de feestweek Holland aan de Hudson. Eva Jinek (31) en Pieter Jan Hagens (51) doen verslag in het programma Nederland in New York.

Pieter Jan Hagens: "Eva gaat de stad door om reportages te maken; ik presenteer alles en neem interviews af. We hebben geen studio. In het beton van New York van nu zoeken we 'onze' geschiedenis."

"Een voorbeeld: midden in Brooklyn staat een boerderijtje van de eerste Nederlandse kolonisten. Zo zijn er in New York honderden plekken met een Nederlandse geschiedenis."

Achterop de fiets in NY
Eva Jinek: "Ik kijk vooral naar het New York van toen en nu. In hoeverre hebben Nederlanders iets gemeen met de hedendaagse
New Yorkers? Dat probeer ik uit te zoeken met de 'gewone' man op
straat. Zo ga ik New Yorkers leren hoe ze achterop een fiets moeten zitten."

Nederlandse DNA
Pieter: "Ik hou erg van die tegenstelling van het New York van nu en het New York van 400 jaar geleden. Het spreekt tot de verbeelding. Het wordt een speurtocht naar het Nederlandse DNA, we gaan niet New York alsnog claimen."

Eva: "Naast mijn eigen reportages hebben we collega-verslaggevers door de hele stad die de verschillende activiteiten bijwonen. We volgen het bezoek van prins Willem-Alexander en prinses Máxima op de voet."

Willem-Alexander
Pieter: "Ik heb prins Willem-Alexander geïnterviewd toen hij veertig werd, en ik hoop dat ik in New York nóg eens de kans krijg. Verder kijk ik uit naar het interview met Russell Shorto, die het boek Nieuw Amsterdam: eiland in het hart van de wereld schreef. Hij weet echt alles over het Nederlandse koloniale verleden."

Theaterfestival
Eva: "Ik heb veel zin in het New Island Festival. Dat is een theater-festival in de stijl van Oerol en De Parade op Governor's Island. Ik ben benieuwd hoe Amerikanen het vinden, want zij kennen die vorm van theater helemaal niet."

Niemand die New York niet leuk vindt
Pieter: "Ik heb goede herinneringen aan New York. Als mijn kinderen twaalf worden, mogen ze een stad kiezen waar we samen naartoe gaan. Mijn zoon koos voor New York."

Eva: "Ik ben geboren in Amerika en heb er tot mijn elfde gewoond. Niet in New York overigens, maar in Washington D.C. Ik ben wel vaak in New York geweest en ik hou erg van de stad. Al heb ik nog nooit iemand ontmoet die New York niet leuk vindt."

Reageren