Nederland op film

Schrijver Wim Daniëls van start met nieuw seizoen Nederland op Film

NPO 2 - zaterdag 11 juni om 19:56

© MAX
De eerste aflevering van het nieuw seizoen Nederland op Film toont de veranderende positie van de vrouw in onze samenleving. Nederland kende een traditionele rolverdeling, totdat vrouwen in de jaren 60 uit het keurslijf braken.

Het is nog niet zo gek lang geleden dat werkende vrouwen in Nederland werden ontslagen op het moment dat ze gingen trouwen. Ook mochten getrouwde vrouwen geen bankrekening openen en niet op reis zonder toestemming van hun man. Gelukkig is er sinds de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw veel veranderd.

Vrouwen op de werkvloer

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen laat Nederland op Film aan de hand van amateurfilms zien hoe traditionele rolpatronen lange tijd in stand bleven. Terwijl jongens bouwdozen en autootjes cadeau kregen, moesten meisjes met poppen en servies spelen om zich voor te bereiden op een leven als huisvrouw. Wie toch wilde werken, werd schooljuf of verpleegster. Vanaf de jaren 60 eisten vrouwen meer ruimte voor zichzelf en begon er een grote inhaalslag.

Nederland op Film

Nederland op film is een programma over én door Nederland. De makers kamden voor zes nieuwe afleveringen weer door duizenden uren aan ingezonden beeldmateriaal van amateurfilmers uit het hele land. De beeldbijdragen van kijkers op smalfilm en video leveren een uniek beeld van Nederland sinds de introductie van de camera.

Het programma toont geen politici, bestuurders of bekende Nederlanders, maar gewone mensen die gewone dingen doen. Schrijver Wim Daniëls is opnieuw de presentator van Nederland op Film. Vorig jaar verscheen zijn boek Op Vakantie!, een geschiedenis van vrije tijd in Nederland.

Meer over