Nederlandse bouwkunst door de ogen van Paul Rem

Paul Rem brengt een bezoekje aan Amsterdam in slot Nederlandse Bouwkunst door de Ogen van Paul Rem

NPO 2 - woensdag 11 oktober om 21:09

© MAX
Paul Rem is in deze laatste aflevering van Nederlandse Bouwkunst door de Ogen van Paul Rem in Amsterdam. In de hoofdstad vertelt de architectuurhistoricus alles over de Amsterdamse School, de beroemde bouwstijl. Rem bezoekt onder meer het Scheepvaarthuis.

‘Een beetje agressievig’, zo noemt Paul Rem de uitstraling van het kantoorgebouwtje achter het Centraal Station van Amsterdam. Dat is te danken aan de geschilderde witte ‘tanden’ die het pand sieren. Het gebouw staat op palen, heeft een puntgevel en is volgens de architectuurhistoricus heel typerend voor de Amsterdamse School.

Nederlandse Bouwkunst door de Ogen van Paul Rem

Die beroemde bouwstijl is het onderwerp in deze laatste aflevering van Nederlandse Bouwkunst door de Ogen van Paul Rem, die zich in de hoofdstad afspeelt. Vanaf de oevers van het IJ is het maar even lopen naar de Prins Hendrikkade, waar het Scheepvaarthuis uit 1913 is gevestigd. Rem vertelt hoe de Amsterdamse School zich verder over de stad uitstrekte. Een ander voorbeeld daarvan is museum Het Schip in de Spaarndammerbuurt.

Meer over