Nederlandse bouwkunst door de ogen van Paul Rem

Architectuurhistoricus Paul Rem gaat op ontdekkingsreis in Nederlandse Bouwkunst door de Ogen van Paul Rem

NPO 2 - woensdag 20 september om 21:10

© MAX
Het Paleis van Versailles van Zonnekoning Lodewijk XIV was in de achttiende eeuw een inspiratie voor andere vorsten en welgestelden. In heel Europa verschenen bouwwerken in deze barokke stijl. Ook in Hoorn en Enkhuizen, zo blijkt in Nederlandse Bouwkunst door de Ogen van Paul Rem

Zonnekoning Lodewijk XIV oogstte in de achttiende eeuw alom bewondering met het Paleis van Versailles, even buiten Parijs. De barokke bouwstijl stond voor rijkdom en aanzien, iets wat andere Europese vorsten en welgestelden ook graag wilden uitstralen. Bouwwerken in de stijl van Versailles doken steeds vaker op in Europa, ook in Nederland.

Nederlandse Bouwkunst door de Ogen van Paul Rem

In Nederlandse Bouwkunst door de Ogen van Paul Rem bezoekt architectuurhistoricus Paul Rem de plaatsen Hoorn en Enkhuizen. Hier vertelt hij hoe de veelzijdige ontwerper Daniël Marot vanwege zijn geloof het Franse hof ontvluchtte en in Nederland de stijl van Lodewijk XIV groot maakte. Rem laat in Hoorn gevels uit deze tijd zien. In Enkhuizen bezoekt hij het Snouck van Loosenhuis, een achttiende-eeuws koopmanshuis.

Meer over