Niet gelukkig, geld terug: Landmark

In Niet gelukkig, geld terug ondergaat Bram van Splunteren vanavond een interessante zoektocht naar spirituele zelfontplooing. Als eerste tv-journalist krijgt hij toestemming om te filmen tijdens een sessie van Landmark, een Amerikaans bedrijf dat sinds de jaren 70 wereldwijd cursussen aanbiedt die deelnemers succesvoller en gelukkiger moeten maken.

De organisatie is omstreden. Sommige landen bestempelen Landmark als sekte en nogal wat tv-programma’s maakten reportages over de gevaren van de trainingen, waaronder Zembla in 2007.

Labiele mensen zouden psychisch kunnen doordraaien en de cursusleiders zouden deelnemers hersenspoelen en onder druk zetten om dure vervolgtrainingen te boeken.

Van Splunteren heeft daarvan weinig meegekregen: "Het was een fascinerende ervaring. Spannender dan een film, grappiger dan stand-up comedy en emotioneler dan Oprah. Tijdens het weekend ben ik door de meest uiteenlopende gemoedstoestanden gegaan, van paranoïde en twijfelend aan mijn eigen waarneming tot euforisch. Van een sekte of pogingen tot brainwashing heb ik niets gemerkt."

Reageren