Nocturnal Animals

De wraakfantasie van Jake Gyllenhaal?

CANV - vrijdag 9 december om 21:25

© https://s3-eu-west-1.amazonaws.com
Eigenlijk is Nocturnal Animals drie verhalen in een: het verhaal van een vrouw die een boek leest, over wat zij in dat boek leest én over de verhouding tussen de vrouw en de schrijver van het boek. Bent u er nog?

In 2009 debuteerde modeontwerper Tom Ford als regisseur met A Single Man, een stijlvol en hartverscheurend verhaal over liefde en rouw. Deze tweede film is even oogstrelend als zijn voorganger, maar de toon en sfeer zijn veel grimmiger.

Nocturnal Animals

Galeriehouder Susan Morrow (Amy Adams) krijgt van haar ex-man Edward (Jake Gyllenhaal) een drukproef van zijn debuutroman opgestuurd. Wat Susan erin leest, schokt haar en zet haar aan het denken.

Ford vlecht zo een drama over Susans onbevredigende leven, een gewelddadige thriller en de liefdesgeschiedenis van Edward en Susan in elkaar.

Is Edwards boek zijn manier om wraak te nemen voor hun mislukte huwelijk? Heeft hij het daarom aan Susan opgedragen? Of leest Susan dingen in het boek die er niet zijn?

Met Nocturnal Animals laat Ford de kijker zelf antwoorden zoeken op die vragen, en dat werkt bijzonder goed.

Tom Ford

Hoewel regisseur Tom Ford van huis uit modeontwerper is, hield hij zich helemaal niet bezig met de kostuums in Nocturnal Animals. Dat liet hij allemaal aan zijn kostuumontwerper over.

Dat betekent dat er geen enkel door Ford ontworpen kledingstuk in de film te zien is. Zo wilde hij voorkomen dat zijn film een veredelde commercial voor zijn kledinglijn zou worden.

Meer over