Noord-Zuid-Oost-West

Priesters van ver weg

NPO 2 - maandag 3 januari om 18:29

© MAX
Studenten uit allerlei werelddelen vinden hun weg naar de priesteropleiding in Kerkrade. Deze documentaire, te zien in de aflevering van Noord-Zuid-Oost-West, volgt drie van hen in aanloop naar hun priesterwijding. Ook komen oud-missionarissen aan het woord.

Wie een kijkje neemt op de priesteropleiding in Kerkrade ziet dat de meeste studenten afkomstig zijn uit het buitenland. “De priester van de toekomst is de priester van ver weg”, is te horen in De nieuwe missionarissen, te zien in Noord-Zuid-Oost-West.

Harrie Smeets

Deze documentaire volgt drie priesterstudenten: Marco uit Italië, Cesar uit Honduras en Marthoma uit India tijdens hun opleiding en voorbereiding op de priesterwijding. Bisschop Harrie Smeets is positief over de frisse wind die de buitenlandse studenten met zich meenemen. Maar ook ziet hij een groot verschil met de rol van het geloof in hun eigen land. “Ze schrikken van de toestand van de kerk hier”, aldus de bisschop. Nederlandse oud-missionarissen komen aan het woord over hun verblijf in het buitenland.

Meer over