North by Northwest

Cary Grant en de persoonsverwisseling

BBC 2 - vrijdag 24 december om 16:20

© Turner
Een persoonsverwisseling, spanning en romantiek en een geniale scène met een sproeivliegtuig; dat zijn de belangrijkste bestanddelen van de klassieker North by Northwest.

De films van Alfred Hitchock hebben veel klassieke scènes opgeleverd. Misschien wel de morabelste van allemaal is de beroemde ‘vliegtuigscène’ uit North by Northwest.

North By Northwest

In North By Nortwest wordt zakenman Roger Thornhill (Cary Grant) per abuis aan­gezien voor een geheim agent van de overheid. Hoe vaker hij herhaalt dat hij 'gewoon' Roger Thornhill is en geen geheim agent, hoe minder mensen hem nog geloven.

Alleen de beeldschone Eve Kendall (Eva Marie Saint) gelooft hem wel. Maar of zij wel te vertrouwen is, is nog maar de vraag.

Omdat Roger inmiddels zowel een groep buitenlandse spionnen als de Amerikaanse politie achter zich aan heeft, slaat hij op de vlucht. Die vlucht voert Roger en Eve langs adembenemende landschappen.

Met als absolute hoogtepunten de klassieke scène waarin Roger wordt achtervolgd door een sproeivliegtuig en de nagelbijtend spannende ontknoping op Mount Rushmore.

Cary Grant

Al vanaf zijn eerste plannen voor North by Northwest wist Alfred Hitchcock dat Cary Grant de hoofdrol moest spelen. Dat had hij alleen niet aan James Stewart verteld.

Tijdens de opnames van Vertigo spraken hij en Hitchcock veel over diens ideeën voor North by Northwest. Zo veel zelfs dat Stewart dacht dat hij Roger Thornhill zou spelen.

Op een gegeven moment durfde de regisseur hem niet meer te vertellen dat hij Cary Grant op het oog had. Daarom begon hij pas met de productie van het project toen hij zeker wist dat Stewart geen tijd zou hebben: die was inmiddels druk met de opnamen van Anatomy of a Murder.

Meer over