NOS EK voetbal: Frankrijk - Zwitserland

EK Voetbal: Frankrijk is gewaarschuwd voor stug Zwitserland

NPO 1 - maandag 28 juni om 20:40

© EPA

Het nog ongeslagen Frankrijk treedt in Roemenië aan tegen Zwitserland. Bij de Fransen is het nog altijd wachten op de eerste goal van Kylian Mbappé op een EK-eindronde.

De superster van Paris Saint-Germain was in de poulefase tegen Duitsland (1-0 winst), Hongarije (1-1) en Portugal (2-2) een constant gevaar voor de defensies, maar scoren deed de nog altijd maar 22-jaar oude spits niet.

Het is te hopen voor de Fransman en zijn landgenoten dat hij zijn rekening opent tegen Zwitserland en daarna volgens een bekende uitspraak van Ruud van Nistelrooy het toernooi vervolgt. “Met scoren is het net als met een fles ketchup. Soms doe je ontzettend je best en komt er niets uit. Maar dan ineens gaat het vanzelf en heb je je bord vol liggen.”

Xherdan Shaqiri

Zwitserland is als één van de beste nummers drie in de achtste finales terechtgekomen. Tegen Turkije was een overwinning een vereiste om daarvoor in aanmerking te komen en een 3-1 zege volstond.

Grote man bij de Zwitsers was Xherdan Shaqiri. De buitenspeler van Liverpool kreeg de nodige kritiek te verduren vanwege zijn spel tegen Wales (1-1) en Italië (3-0 verlies), maar hij snoerde tegen Turkije iedereen de mond. Een publiekswissel viel hem ten deel en tegen Frankrijk zijn alle Zwitserse ogen weer op de kleine balvirtuoos gericht.

Meer over