NOS EK voetbal: Halve finale Engeland - Denemarken

EK Voetbal halve finale: Engeland of Denemarken is de tweede finalist

NPO 1 - woensdag 7 juli om 20:55

© AFP

Na de eerste halve finale van EURO2020 tussen Italië en Spanje is het woensdag de beurt aan Engeland en Denemarken. Zij maken onderling uit wie zich de tweede finalist mag noemen.

Voor Engeland is het een thuiswedstrijd tegen Denemarken, want het duel wordt afgewerkt op Wembley. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate speelde daar ook al drie poulewedstrijden en de achtste finale tegen Duitsland (2-0). Alleen voor het treffen met Oekraïne (0-4) moesten de Engelsen de eigen landsgrenzen over.

Engeland geen goal tegen

Engeland kwam tot dusver vijf wedstrijden in actie op EURO2020 en kreeg in die 450 minuten voetbal geen enkele goal tegen. Topscorer bij de Engelsen zijn Raheem Sterling en Harry Kane (foto links), die beiden drie keer het net vonden.

Kasper Dolberg bij Denemarken

De defensieve zekerheid van Engeland is nodig om Denemarken van zich af te schudden. Na het rumoerige begin door de hartstilstand bij Christian Eriksen zijn de Denen in het verdere verloop van het EK steeds meer naar elkaar toegegroeid en beter gaan spelen.

Daarbij is een behoorlijke rol weggelegd voor Kasper Dolberg (rechts op de foto). De oud-Ajacied scoorde twee keer tegen Wales (0-4) en ook tegen Tsjechië (1-2) vond hij het net, waardoor hij evenveel heeft gescoord als de Engelse topscorers.

In de poulefase was de blonde spits, tegenwoordig onder contract bij Nice, niet verzekerd van een basisplaats. Lukt het hem om de Engelse muur wel te slechten en zijn land naar de eindstrijd te schieten?

Nederlandse scheidsrechter

Leuk gegeven is dat er ook een Nederlandse tintje aan het duel tussen Engeland en Denemarken zit. De scheidsrechter van dienst is namelijk de Nederlander Danny Makkelie.

De verwachting is dat zijn landgenoot Björn Kuipers wordt aangesteld om de finale op 11 juli, eveneens op Wembley, te leiden.

Meer over